collagen

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟ;

Το κολλαγόνο είναι το κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού. Αποτελεί μία πρωτεΐνη-κλειδί του οργανισμού, αντιπροσωπεύοντας το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι το κολλαγόνο είναι το βασικό συστατικό του δέρματος και της επιδερμίδας.

Το κολλαγόνο παίζει τεράστιο ρόλο στην κατασκευή του σώματος γιατί είναι υπεύθυνο για τη συνοχήτην ελαστικότητα και την αναπαραγωγή του δέρματοςτων χόνδρων των αρθρώσεων αλλά και των οστών.

Δυστυχώς, τα αποθέματα κολλαγόνου μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.  Από την ηλικία των 25 ετών και μετά, τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα μας αρχίζουν να μειώνονται φυσιολογικά με ρυθμό περίπου 1,5% ετησίως. Κατά τη διαδικασία της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης, οι γυναίκες χάνουν κολλαγόνο με γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με τους άντρες.

Αυτό το τόσο πολύτιμο συστατικό του οργανισμού μας, δυστυχώς αδυνατούμε να το προσλάβουμε από κάποιο είδος τροφής. Συνεπώς, η χορήγησή του στον οργανισμό μας μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής καθίσταται απαραίτητη.

Τονώνοντας τα φυσικά επίπεδα του κολλαγόνου του οργανισμού ευεργετούμε τις αρθρώσεις και τα οστά μας, ενώ ενισχύουμε την ελαστικότητα του δέρματός μας. Η ενίσχυση του κολλαγόνου του οργανισμού μας έχει θετικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία μας όσο και στη διατήρηση μιας νεανικής, γεμάτης φρεσκάδα, αναζωογονημένης εμφάνισης.


Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Κοινή δομική ιδιότητα των κολλαγόνων αποτελεί η παρουσία τριών πολυπεπτιδικών αλυσίδων, οι οποίες ονομάζονται α-αλυσίδες (α-chains) και σχηματίζουν μία έλικα.

Μία μόνο ίνα κολλαγόνου αποτελείται από πολλαπλές τριπλές έλικες.

Κάθε ίνα κολλαγόνου σχηματίζεται από διαφορετικούς τύπους κολλαγόνου:

  •  Κολλαγόνο τύπου I και III στο δέρμα
  •  Κολλαγόνο II και III στο χόνδρο

Η ποικιλομορφία του κολλαγόνου (κολλαγόνο I, II και III) καθορίζεται κυρίως από την ύπαρξη αρκετών α-αλυσίδων (α-chains) με διαφορετικό αριθμό αμινοξέων.

Με απλά λόγια…

Όσο περισσότερες ίνες κολλαγόνου παράγουμε, τόσο το καλύτερο!


Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Το κολλαγόνο παράγεται από τους ινοβλάστες στο χόριο και απο τα χονδροκύτταρα στις αρθρώσεις. Οι ινοβλάστες είναι κύτταρα συνδετικού ιστού στο δέρμα, τα οποία είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την παραγωγή και οργάνωση του κολλαγόνου, αλλά και για την παροχή της ελαστίνης και του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα.

Οι ινοβλάστες και τα χονδροκύτταρα είναι ευαίσθητα σε φυσικά και χημικά ερεθίσματα, τα οποία μπορούν να τα ενεργοποιήσουν, αλλά και να τα πολλαπλασιάσουν. Η ενεργοποίηση των ινοβλαστών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου.

Με απλά λόγια…

Οι ινοβλάστες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή του κολλαγόνου, της ελαστίνης αλλά και του υαλουρονικού οξέος.«Η ιατρική και επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει το κολλαγόνο ως ένα βασικό στοιχείο στις ιδιότητες αναδόμησης των περισσοτέρων ιστών του σώματος»


 Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ

Ο μηχανισμός σχηματισμού του κολλαγόνου αποτελεί μία πολυσύνθετη διαδικασία. Μαθαίνοντάς την όμως θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη σπουδαιότητα του κολλαγόνου για τον οργανισμό μας, αλλά και τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του υδρολυμένου κολλαγόνου.

Αρχικά, η γενετική πληροφορία «διαβάζεται» κωδικοποιημένη (transcription process) στο DNA και «μεταφράζεται» (translation process) για την παραγωγή μονών αλυσίδων πολυπεπτιδίων (α-chains).

Κάθε αλυσίδα πολυπεπτιδίων διαθέτει μία τερματική αλληλουχία πεπτιδίων, γνωστή και ως περιοχή τριμερισμού (trimerization domain). Η περιοχή αυτή οδηγεί στη σύνθεση των αλυσίδων πολυπεπτιδίων για τον σχηματισμό μορίων προ-κολλαγόνου.

Τελικά, τα τερματικά πεπτίδια διασπώνται στη διάρκεια της διαδικασίας ωρίμανσης για τον σχηματισμό του κολλαγόνου.

Με απλά λόγια…

Όσο μεγαλύτερη είναι η ενεργοποίηση των ινοβλαστών, τόσο περισσότερο κολλαγόνο παράγει ο οργανισμός μας!
Πηγές Επιστημονικών Μελετών

1.     Ricard-Blum, S., ColdSpringHarbPerspectBiol, 2011. 3(1): 4978.

2.     Krieg, T., ExperimentalDermatology, 2011. 20:689-685

source: https://collagenproactive.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram